Velkommen til www.ChristianMunkholm.dk
Rødbeder

Har man sået 1 eller 2 breve rødbeder, vil der ofte være så mange, at man må finde på noget alternativt at bruge dem til. Når man har prøvet diverse måder at sylte dem på med nelliker og rødvin mm. Må man altså vende blikket mod andre anvendelsesmåder. I Frankrig bruges rødbeder noget mere end herhjemme. Eksempelvis kan man i supermarkederne som Carrefour ea. købe kogte vaccumpakkede rødbeder.

Fransk rødbede-krabbesalat

To pænt store kogte og afskindede rødbeder skæres i små tern og blandes i salatskålen med et par snittede salathoveder. Salat mængden må ggerne være en smule større end rødbedemængden. Hovedsalat eller icebergsalat efter personlig smag. 4 halverede kogte æg tilsættes, inden krabbekløerne kommes i. Anvender man dåser med krabbekløer, skal der mindst 3 eller 4 dåser til. Bedst er det dog at anvende friske krabbekløer fra fiskehandleren. Sluttelig omrøres salatblandingen med 5 spiseskefulde dressing som nedenfor beskrevet. Pynt evt. med en smule friske krabbekløer inden servering. Meget fransk og delikat smag.

Fransk salatdressing

Det er ret almindeligt at servere med dressing ved side af, som man selv hælder på, og ofte kommer man jo til at tage for meget. Konceptet for denne dressing er anderledes, fordi den skal blandes i salaten før servering under meget grundig omrøring, og fordi dressingen er så stærk, at der kun skal bruges ganske lidt. Til en normal grøn salat 4 spiseskefule. Den kan bruges til samtlige salattyper og kan i øvrigt holde sig i månedsvis i køleskabet. I et meget stort rødbedeglas eller tilsvarende hældes en flaske rødvinseddike – evt. balsamicoeddike – tilsat 2 teskefulde salt og 1 teskefuld sort peber. Endvidere et glas sennep samt alle fed fra et hvidløg gennem hvidløgspresseren. Det hele blendes grundigt eller rystes kraftigt med låget på. Så hældes olivenolie i næsten helt til randen, og ny rystning eller blendning foretages. Har man først prøvet denne dressing, ja så

Varme rødbeder i fad

Denne ret bruges som tilbehør. Kogte afskindede rødbeder - nok til et fad – snittes og –lægges lagdelt dekorativt i fadet. Derefter hældes en Camilla Plum-inspireret marinade over rødbederne, og der drysses med provencekrydderi. Fadet dækkes med stanniol og sættes en time i ovnen ved 175 grader. Marinaden består af saften fra 2 citroner samt tilsvarende mængde acaciehonning, ca. en halv bøtte og endelig 4-5 pressede fed hvidløg. Rødbederne kan også spises kolde dagen efter, og derefter kan man hælde resten af rødbederne og marinaden i et rødbedeglas og evt. fylde op med rødvin.

Rå rødbedesalat

Rødbederne skrælles og rives til salatskålen, og derefter tilsættes 4 spiseskefulde dressing, og der omrøres grundigt. En variant er at benytte flødeskum i stedet for dressing. Denne variant bliver flot lyserød. Skal forbruges straks.

Rødbedemousse

Riv et par store rødbeder og svits dem i lidt fedtstof på panden sammen med 3 finthakkede løg. Pisk en blanding af 3 æg, et par spiseskefulde maizena og ca. en dl. Piskefløde. Tilsæt blandingen en teskefuld salt, lidt peber samt timian efter behag. Kom grøntsagerne i blandingen og hæld det hele i en stor MEGET velsmurt randform dækket med alufolie. Blank side nedad. Bages en time ved 175 grader. Vendes forsigtigt ud på et fad i kold tilstand. I midten lægges en blanding af peberrodssalat og creme fraice evt tilsat lidt sennep. Uden om lægges små stykker kogt torsk, og randen kan pyntes med citronryttere. Denne mousse er både god for øjet og maven.

Traditionel borsh

Denne rødbedesuppe, som er utrolig lækker, forbruger en hel del rødbeder og løg samt lidt hvidkål. Til den store gryde 4-5 rødbeder samt tilsvarende løgmængde Rødbederne rives og løgene snittes ligesom hvidkålsmængden, der skal svare nogenlunde til rødbedemængden. Det hele svitses i fedtstof på en meget stor pande, gerne e flere omgange, fordi det kan knibe med at have det hele på en gang. Det hele kommes i gryden, og der fyldes op med vand. Brug ca. 4 suppeterninger samt lidt salt og peber efter behov. Tilsæt lidt provencekrydderi og 4-5 pressede fed hvidløg. Suppen er klar til servering, når den har kogt et par minutter. Kan serveres med en klat creme fraice samt hvidløgsflutes. Selv om suppen er rigtig god, kan man næppe holde ud at spise suppe mange dage i træk, og derfor kan en del af suppen sagtens gemmes i fryseren til senere brug.

Rødbedechutney

En skrællet rødbede – ca. 500 g. – samt 2 ditto madæbler skæres i små tern og kommes i en gryde sammen med et fintsnittet løg og 3 spiseskefulde rødvinseddike. Endvidere saft og skal af en økologisk appelsin samt et par teskefulde sennepspulver, en spiseskefuld sennepsfrø, en pakke farin, et par teskefulde salt samt en fintsnittet rød chili uden kerner. Blandingen koges i små 2 dl. Vand til det forekommer mørt, og så stives blandingen med et krus kartoffelmelsjævning. Chutneyen hældes i glas, mens den er varm, oglågene skrues tæt til. Opbevares i køleskabet.

Rødbedepesto

To store rødbeder – skrælles, rives og puttes i en skål sammen med 2 dl. Creme fraiche, 3 fed hvidløg, lidt salt og peber samt en pose svitsede pinjekerner og en halv pose parmesanost. Det hele blendes til konsistensen er jævn. Tilsættes der yderligere . en smule blendede peanuts, bliver smagen ekstra delikat.

Rødbedeshots med ingefær

To skrællede rødbeder samt tre klargjorte, udstenede æbler sendes igennem saftpresseren sammen med et skrællet halvt stykke frisk ingefær. Portionen kan mangedobles, så meget man lyster og holder sig en uges tid i køleskabet.

En sund og stærkt drik til små glas.