Velkommen til www.ChristianMunkholm.dk
Porrer

Man kan sagtens finde anvendelse for de gulerøder og porrer mv, som man dyrker i haven. Men appropos porrrer synes jeg, at man kun bør dyrke sommerporrer, som har et rigtig langt hvidt skaft i modsætning til de meget kortskaftede vinterporrer. Og jeg har i øvrigt aldrig opdaget, at holdbarheden skulle være ringere selv ikke i hårde vintre. Måske er det ikke alle planteskoler, som har sommerporrer på programmet. Men så kan man jo så dem selv. Herunder en alternativ anvendelse af porrene.

Østeuropæisk porresalat

5-6 sommerrporrer snittes meget fint og lægges i en skål. Brug kun det hvide skaft. En lille spiseskefuld salt drysses over og fordeles i massen. Et par timer eller en halv dag senere tager man en håndfuld op og trykker med stor kraft vandet ud af porremassen. Det trækker alt det stærke ud. Når der ikke er flere håndfulde tilbage og porrene er placeret i salatskålen, blandes med mayonaise, men endelig ikke for meget. Ens smagsløg er en god vejleder.

Grøntsagspostej med porrer

Et stort ildfast fad fyldes halvt med fintskårne porrer. En tilsvarende mængde med halvt af hver – revne gulerødder og kartofler kommes ovenpå, så fadet er fyldt. Nu svitses det hele, blandes grundigt og kommes tilbage i fadet. Derefter hældes det meste af en liter tykmælk over grøntsagerne. Tykmælken tilsættes 4 æg samt 4 spiseskefulde maizena. Så meget, som der kan være Krydret med salt og peber samt en masse timian. Krydderierne bør nok hældes i tykmælken inden påfyldning. Fadet dækkes med stanniol og bages en god time i ovnen ved 175 grader. Hvis man synes, kan man evt. dække overfladen med riveost 20 minutter før retten er færdig. Man kan også vælge at komme massen i en bageform foret med bagepapir. I kold tilstand kan man skære skiver til pålæg. Begge varianter er meget velsmagende.

Asiatisk porreret med kalkun

Start med at lave to krydderiblandinger. To teskefulde salt, en teskefuld peber, en teskefuld kanel, en halv teskefuld nelliker samt alle fed fra et hvidløg gennem presseren og et halvt stykke revet frisk ingefær. I en wok eller stor stegegryde hældes den ene krydderiblanding sammen med olie eller flydende margarine. Ca. 500 gram kalkunbryst i små tern svitses grundigt og hviler i en skål. Den anden krydderiblanding kommes i gryden sammen med olie eller flydende margarine, og nu svitses en pæn portion fintskårne gulerødder, inden der fyldes op med porrestykker, som får samme tur. Når det hele er sunket lidt sammen, kommes kødet tilbage i grydenn under kraftig omrøring. Så tilsættes en kvart liter rødvin sammen med nogle spiseskefulde maizena. Retten bringes i kog og er klar til servering sammen med ris og flutes. En dejlig eksotisk ret, som tåler nedfrysning, hvis ikke man kan nå at spise det hele. Der er rigeligt til 8 eller 10 personer.